William Morris 1834-1896

Redan på 1800 -talet gjorde William Morris dessa mönster som idag är populärare än någonsin. 

Tyget Golden Lily har följt med oss länge, då mormor klädde en soffa i detta tyg redan på 70-talet. Vår resa med en vardag omgiven av William Morris vackra tyger börjad 2011 när Morris & Co firade 150 år.

Vi var inbjudna till en kvällsvisning hos den svenska agenturen Frank & Cordinata. Där höll Michael Parry en inspirerande och intressant föreläsning om Williams Morris liv och skapande. Vi fick lära oss hur det började och om människorna bakom Morris & Co som från början kallades ”The Firm”.

Vi var exalterade och eld och lågor över vår nya kunskap om herr Morris!
Vi insåg att vi måste jobba vidare med dessa mönster, skapa vackra saker som inte fanns på den svenska marknaden och så föddes "The William Morris Collection" 

 
Kuddar, gardiner, brickor, lampskärmar, väskor mm är speciellt utvalda av oss i de riktiga William Morris tygerna. Vi som William Morris själv värnar om kvalité och hantverk. Vi vill kunna erbjuda våra kunder de finaste produkterna noggrant tillverkade med respekt för dess historia.

William Morris hade bestämda och nya idéer om inredning. Han ville använda mönster och färger som var mycket ljusare och lättare än den stil som gällde i mitten av 1800-talet. Han inspirerades av naturen, i hans fantastiska mönster är former från växtvärlden alltid närvarande.

Han tyckte att industriellt massproducerade varor blev slarvigt gjorda och han drevs av idén att alla människor skulle ha tillgång till gediget hantverk, och hans tapeter trycktes för hand. Konsumenterna skulle få vackra, hållbara saker och konsthantverkarna skulle känna stor tillfredsställelse med sitt jobb.

1860 flyttade William Morris in i sitt första hus med hustrun Jane. Då han inte hittade någon tapet han ville sätta upp i samtidens murriga, mörka sortiment, skapade han mönstret Trellis. Där klättrar rosor och fåglar på en spaljé. Det blev hans första tapetmönster. Motivet hämtade han från sin egen trädgård i medeltidsstil.

William Morris var en mångsysslare som arbetade med många olika material. Utöver hans tyg och tapetmönster gjorde han fantastiska gobelänger, möbler, glaskonst och mycket mer. 
 I hans verk kan man se en storartad skaparglädje, mönstren är fantasifulla med en otrolig detaljrikedom. 

Idag ligger Morris & Co i samma koncern som Sanderson. Mönsterarkivet hanteras varsamt för att bevara den traditionella, gångbara designen med en klassisk färgskala med några moderna inslag.
Dagens teknik gör det möjligt att tillverka dessa handgjorda originaldesigner till ett överkomligt pris, precis så som William Morris hade önskat.  

Vi på Östermalms Textilateljé säger som William Morris:

“Have nothing in your house that you do not know to be useful, or believe to be beautiful.” 

  


Klicka här för att titta i vårt William Morris bildakriv!

A Love Story...

“The true secret of happiness lies in taking a genuine interest in all the details of daily life.” 

1875

Klicka här om du vill veta mer om mönstret Strawberry Thief

1899

Klicka här om du vill veta mer om mönstret Golden Lily

2014

Klicka här om du vill veta mer om mönstret The Brook